Regulowanie poziomu cukru we krwi
Głównym celem diabetyków jest regulowanie ich poziomu glukozy ( cukru ) we krwi, ponieważ nie mogą zdać się wyłącznie na naturalnie produkowaną w ich organizmie insulinę - hormon odpowiedzialny za trasport glukozy z krwi do komórek . Z cukrzycą typu 1 ,trzustka przestaje produkować insulinę , podczas gdy typu 2 , trzustka stopniowo sprawia, że coraz mniej insuliny jest produkowane lub organizm ma trudności z używaniem jej (tzw. insulinooporność ).
Pozostawiona bez kontroli cukrzyca może prowadzić do długotrwałego uszkodzenia narządów, powodując czasem choroby serca, udar mózgu, utraty wzroku , niewydolność nerek, amputacje kończyn lub śmierci, jak pokazują badania.
Każdy cukrzyk powinien skontrolować swój stan u diabetyka , aby stworzyć plan posiłków dostosowanych do ich szczególnych potrzeb, mówią eksperci . Ale istnieją też pewne ogólne praktyki.
Pokarmy bogate w węglowodany, które rozkładają się na glukozę podczas trawienia , powinny być pod szczególną kontrolą u cukrzyków. Ci, którzy stosują podczas posiłków zastrzyki insuliny - zazwyczaj cukrzycy typu 1, a także w niektórych przypadkach cukrzycy typu 2 - zazwyczaj powinni liczyć ile gramów węglowodanów jedzą w każdym posiłku, aby mogli zapewnić sobie odpowiednią dawkę insuliny.
Ale węglowodany nie są wrogiem, ani jedynym czynnikiem branym pod uwagę podczas cukrzycy.
Ograniczenie spożycia najważniejsze dla cukrzyków
" Najważniejsze jest to, jak dużo ludzie jedzą" powiedział certyfikowany diabetyk Marion Franz, Minneapolis, konsultant zdrowego odżywiania i dietetyk . Jeśli ludzie zmniejszą dzienne zapotrzebowanie na kalorie, niezależnie od ich źródła, ogólnie zmniejszy się ich poziom glukozy we krwi. Niektórzy ludzie również tracą na wadze, co także pomaga znacznie, jak powiedział Franz. Jedzenie w nadmiarze, nawet w dużych ilościach może zaszkodzić.
Ogólne zalecenie dla osób w kwestii jedzenia to mniej niż 2000 kalorii dziennie, choć zależy to też od wagi i poziomu aktywności fizycznej.
Chorzy na cukrzycę nie powinni wyeliminować węglowodanów zupełnie.Choć powinni je ograniczyć i wybrać odżywcze bogate węglowodany ( np. warzywa, pełnoziarniste zboża ), zamiast węglowodanów pustych ( cukry, rafinowane i mocno przetworzone ziarna ), powiedziała Amy Campbell , dyrektor klinicznych programów edukacyjnych w Joslin Diabetes Center, organizacja badawcza związana z Harvard Medical School.
Zazwyczaj diabetycy powinni dążyć do jedzenia od 30 do 60 gramów węglowodanów na posiłek i od 15 do 30 gramów na przekąskę. Czasami mężczyźni i uprawiający sporty z większą intensywnością mogą zwiększać te wartości.
Jadłospis dla diabetyka
Liczenie węglowodanów może być trudne, więc Campbell zaleca następującą metodę talerza: Wypełnij połowę talerza warzywami bez skrobi ( marchew, brokuły, szpinak ), jedną czwartą z chudego białka ( ryby, kurczak ) i jedną czwartą skrobi bogatej w błonnik ( brązowy ryż, quinoa, fasola ). Dodaj kawałek całego owocu ( nie sok owocowy, który często zawiera dodatki cukru) oraz szklankę mleka o obniżonej zawartości tłuszczu. Pokarmy, takie jak sery mogą być spożywane w małych ilościach.
Czego unikać przy diecie cukrzycowej
Unikanie tłuszczów nasyconych, np. w potrawach smażonych i mięsie o wysokiej zawartości tłuszczu, jest równie ważne jak kontrolowanie węglowodanów, jako, że osoby chore na cukrzycę są ponad dwa razy bardziej narażone na choroby serca niż osoby zdrowe, powiedział Campbell.
Diabetycy mogą okazjonalnie jeść słodycze- nie ma potrzeby, aby odmawiać sobie kawałka ciasta na urodziny - tak długo, jak zamienimy je z innymi węglowodanami w posiłku i będziemy trzymać się progu całkowitego dziennego spożycia, powiedziała Catherine Brown, starszy koordynator edukacji cukrzycy na Uniwersytecie Maryland Center cukrzycy i Endokrynologii . Tak, nici z ryżu podczas kolacji, jeśli masz zamiar zjeść ciasto na deser.
Istnieją kontrowersje na temat tego, czy należy brać pod uwagę indeks glikemiczny, który jest miarą tego, jak szybko jedzenie powoduje, poziom glukozy we krwi danej osoby wzrasta w ciągu dwóch godzin.
Jedak jeśli całkowite spożycie jest pod kontrolą to warto wybierać pokarmy z niższym indeksem glikemicznym, jeśli jest to tylko możliwe.
Mimo, że zdrowe odżywianie jest bardzo istotne, diabetycy nadal mogą jeść swoje ulubione potraw, w tym także z cukrem. Kontrolować należy umiar i stężenie glukozy we krwi, powiedział Janis Roszler- dietetyk i certyfikowany edukator w sprawach cukrzycy , który napisał kilka książek na ten temat, w tym "Cukrzyca na własnych warunkach".
Aby określić bezpieczną wielkość porcji, sugeruje się, aby sprawdzić swój poziom glukozy we krwi dwie godziny po pierwszym kęsie posiłku. Jeżeli jest to mniej niż 180 miligramów na decylitr - lub, dla lepszej kontroli , mniej niż 140 - ilość spożywana była dobra. Jeśli nie, należy je zredukować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz